Algemene degustatie - vrijdag 26 maart 2010
(flyer: klik hier)
't Schoenlappertje (5 %) - Scheldebrouwerij, Meer

De Nederlandse Scheldebrouwerij is een ambachtelijke brouwerij die in 1994 werd opgericht uit de Bergse Bierbrouwersgilde te Bergen op Zoom. Aanvankelijk was de brouwerij gevestigd in 's-Gravenpolder (Nederland), maar in 2007 verhuisde ze naar Meer in België. Niettemin blijft de link met Nederland groot: de wildemannen die het wapen van de stad Bergen op Zoom flankeren, zijn ook op het etiket terug te vinden. Ook de zee en Zeeland zijn nooit veraf met bieren als Strandgaper, Zeezuiper en Oesterstout. Daarnaast komt de inspiratie voor de namen van de bieren vaak uit oude volksverhalen, zoals de Dulle Griet.
Het zwarte bessenbier 't Schoenlappertje is "het enige echte Nederlandse fruitbier" volgens de brouwerij. In de streek van Bergen Op Zoom, ook wel "De Zak van Zuid-Beveland" genoemd, wordt 75% van alle bessen in Nederland geteeld, en de geurige blauwzwarte bessen (cassis) worden er van oudsher Schoenlappertje genoemd. Dankzij deze bessen heeft het bier een opvallend helrode kleur, een fruitig aroma en een friszure afdronk. Het bier is vrij van kunstmatige zoetstoffen.
Hertenheer (6,5 %) - Hobbybrouwerij Het Nest, Turnhout
(gebrouwen bij ’t Hofbrouwerijke, Beerzel)

In december 2000 richtten een aantal vrienden uit de regio Turnhout bierproefclub "De Orde van de zatte Mus" op om speciaalbieren te proeven. Na enige tijd volgden een aantal onder hen een snelcursus bierbrouwen. Ze schaften een kleine installatie aan, en eind 2006 werden de eerste amateurbrouwsels gemaakt. De kwaliteit van hun brouwsels steeg voortdurend, met als voorlopig hoogtepunt een derde plaats op het Open Nederlands Kampioenschap voor amateurbrouwers. Dit was voor hen de aanleiding om een eigen bier op de markt te brengen. In 2008 maakten ze bij Boelens twee proefbrouwsels, waarna ze hun eigen bier konden lanceren: Schuppenboer. Het succes was zo groot dat ze al gauw naar een grotere brouwerij moesten uitwijken, ’t Hofbrouwerijke. Ook daar zaten ze vrij snel aan het maximum, waardoor ze nog in 2009 moesten uitwijken naar de Scheldebrouwerij.
Ondertussen bleven ze als hobbybrouwers niet stilzitten, aangezien het van bij het begin hun ambitie was om meerdere bieren op de markt te brengen. In november 2009 werd de Hertenheer gelanceerd, gebrouwen bij ‘t Hofbrouwerijke. Deze heeft als ondertitel “blond & bitter”. Het is een koperblond volmoutbier met pils- en Munichmout, zonder toevoeging van kruiden. Het heeft een expliciet bittere smaak en een lange en bittere afdronk.
Koriala (7 %) - Brouwerij Lupiline (gebrouwen bij De Graal, Brakel)

Brouwerij Lupiline is het geesteskind van Jan Vandenberghe en Veerle Bal, een bierkoppel met een grote passie voor bier en een grote droom: het oprichten van een eigen brouwerij met bieren naar eigen receptuur. Brouwerij Lupiline is gestart als amateurbrouwerij met als ultieme doel uit te groeien tot een 'echte' brouwerij. Ze willen een gamma artisanale bieren opbouwen met liefde voor de ingrediënten en het brouwproces. Momenteel zitten ze in het stadium van 'bierfirma': het bier van Lupiline wordt gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Graal aan de hand van een eigen ontwikkeld recept.
Koriala is het eerste bier van deze brouwerij, een goudblond biertje met roomwitte schuimkraag. De smaak is kruidig en fruitig, met aspecten van citrus en ananas.

Gildenbier van het vat (7 %) - Brouwerij Haacht

Brouwerij Haacht is momenteel de derde grootste brouwerij van België. Het is nog een onafhankelijke familiebrouwerij die prat gaat op haar rijke traditie en haar eigenheid.  Haar sterkste punt is haar sterke aanwezigheid op de horecamarkt; ze biedt een volledig drankenassortiment aan meer dan 5000 horecazaken in België, Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk.
Het Gildenbier was van oudsher nauw verbonden met de Diestse schuttersgilde. Het werd alleen gedronken ter gelegenheid van het jaarlijks terugkerende Gildenbal. De vaten werden onder strenge bewaking opgeslagen in de kelders van het gemeentehuis om pas op de avond van het bal te worden bovengehaald. Op dit bal legden de kandidaat-leden de vuurproef af. Om 12 uur stipt moesten ze staand op één been 1 liter Gildenbier drinken. Wie daarna nog overeind stond, ondanks de venijnige duwtjes van de andere leden, werd aanvaard als lid. Op het einde van het bal trok men de restanten Gildenbier op flessen. Alleen de Gildenleden kregen deze flessen mee, om thuis te laten rijpen tot een godendrank.

Kessel Blond (7,5 %) - Brouwerij De Vlier, Holsbeek

Marc Andries is ingenieur in de scheikundige en landbouwindustrieën. Met die bagage aan kennis bouwde hij een heel gevarieerde loopbaan op. Hij ging achtereenvolgens aan de slag bij Meura (producent van materiaal voor de brouwerijindustrie), bij Brasserie d’Achouffe en Brasserie Piron in Aubel, en tenslotte bij brouwerij Haacht in Boortmeerbeek. Na nog enkele kleinere opdrachten zette hij een al lang sluimerend project in gang: het opstarten van een eigen brouwerij, waarbij het vanaf het begin de bedoeling was dat het een full time beroepsbezigheid zou worden. Op 10 maart 2008 werd de BVBA Brouwerij De Vlier officieel opgericht, genoemd naar de streeknaam Vlierbeek, met als locatie een leegstaand gebouw in Kessel-Lo waar begin juli van dat jaar al het eerste bier op grote schaal gebrouwen werd. In september 2009 verhuisden Marc en Kristin samen met hun brouwerij van Kessel-Lo naar Holsbeek.
Kessel Blond (dat zijn naam ontleent aan Kessel-Lo) is een strogeel bier met een wandklevende witte schuimkraag. In de neus is het fris met hop, appeltjes en citrus.
Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel (9 %) - Brasserie d’Achouffe, Houffalize

Op het einde van de jaren zeventig beslisten twee schoonbroers, Pierre Gobron en Christian Bauweraerts, hun eigen bier te brouwen en dat ook in hun eigen brouwerij. In 1982 begon de "Chouffe Story" toen hun eerste brouwsel uit hun ketels vloeide. Wat begon als een hobby, kende al vlug zo'n uitbreiding dat beiden beslisten zich voltijds aan de brouwerij te wijden.
Op het einde van de zomer van 2006 vertrouwden de stichters van de brouwerij het lot van hun kabouters toe aan Brouwerij Duvel-Moortgat, die in Achouffe wil investeren en het potentieel van de brouwerij uitbreiden.
Chouffe Houblon werd voor de eerste maal in 2006 gebrouwen. Het is een bier van het type "India Pale Ale", met een harmonieus evenwicht tussen een uitgesproken bittere smaak - er worden drie verschillende soorten hop gebruikt - en een aangename fruitsmaak. Het is niet gefilterd, en is zowel in de fles als het vat hergist.

Kerstvuur (9 %) - Pirlot, Pulderbos (gebrouwen bij De Proefbouwerij, Lochristi)

Midden jaren ‘80 begon Guy Pirlot als hobbybrouwer, met als doel een lekkere, stevige blonde te brouwen. Wegens de herhaalde vraag van familie en vrienden zette hij in 1998 de stap naar bierfirma. Aanvankelijk brouwde hij in Wetteren bij Paeleman, tot dit niet meer voldeed aan de vraag en hij beroep moest doen op de Proefbrouwerij in Lochristi voor het brouwen van zijn basisbieren Kempisch Vuur Tripel en Kempisch Vuur Driedubbel. De volgende stap naar een volwaardige eigen brouwerij was iets moeilijker, maar zal nu niet lang meer op zich laten wachten: Guy vond in 2008 een geschikte lokatie in een boerderij in Zandhoven en na 2 jaar zijn ook de vergunningen in orde. De nieuwe brouwerij moet nog in 2010 volledig operationeel zijn.
Het goudblonde Kerstvuur is het kerstbier van Pirlot. Naast dezelfde moutsoorten die gebruikt zijn in de Tripel zorgt een aanzienlijke hoeveelheid Munich mout voor een extra volmondigheid, terwijl een specifieke mengeling van hop en kruiden van dit bier een typisch kerstbier maakt.
Zingende Blondine (9,8 %) - Brouwerij ‘t Gaverhopke, Stasegem

Brouwerij 't Gaverhopke werd opgericht in 1994 door Erik Ameye, die er 13 jaar lang met veel liefde brouwde. Op 1 oktober 2007 ging Erik op welverdiend pensioen en werd de brouwerij overgenomen door Gudrun en Bruno. Het brouwen is de verantwoordelijkheid van Gudrun; ze is één van de weinige vrouwelijke brouwers en is voltijds bezig met het brouwen en promoten van haar bieren. Het hele productieproces blijft ambachtelijk en vereist heel veel handenwerk.
De naam “Zingende Blondine” is een ode aan de muziekstad Harelbeke. Dit blonde biertje dat bestaat sinds oktober 2008 moet het paradepaardje van de brouwerij worden. Het is de bedoeling om de zingende blondine ook te exporteren naar Amerika en Japan.