Algemene degustatie - zaterdag 15 april 2011
(flyer: klik hier)
 
Himelein (6 %) - Brouwerij Vissenaken, Vissenaken

Brouwerij Vissenaken is het project van Rudy Scheys en Philippe Smolders, die in de ban geraakten van bier na een bierproef en daarna zelf bier begonnen te brouwen in hun zelfgebouwde installatie in de garage van Rudy. Als actieve leden van het plaatselijke toneelgezelschap “Welle(n) de Slumme(n) van Vessenake” brouwden ze jaarlijks een toneelbier voor elke opvoering. Elk jaar kregen ze van Accijnzen de toelating een éénmalig brouwsel te maken en te schenken tijdens de voorstelling, maar toen de lokale bevolking steeds vaker kwam vragen om het bier ook te kunnen aankopen, besloten Rudy en Philippe om de hobbybrouwerij officieel te laten erkennen. In april 2007 werd Brouwerij Vissenaken officieel opgericht.
Vissenaken heeft twee bieren standaard in hun gamma. Fasso (blond, 6,5%) verwijst naar de Germaan Fasso die zich in de streek vestigde. Het tweede bier Himelein (donker, 6%) is genoemd naar Sint-Hymelinus, een Schotse of Ierse heilige die in Vissenaken overleed. Daarnaast brouwen ze nog jaarlijks een winterbier “De Nacht” en telkens een eenmalig bier voor de toneelkring, steeds met een wisselende naam naargelang het opgevoerde toneelstuk. De brouwerij produceert slechts 200 liter per maand.

Saison Dupont (6,5 %) - Dupont, Tourpes-Leuze

Saisons worden al zo’n 150 jaar gebrouwen in Henegouwen en zijn typisch laagalcoholische en dorstlessende bieren. Ze werden traditioneel in de winter gebrouwen in boerderijen en geschonken in het oogstseizoen om de dorst van de hoevearbeiders te lessen. Een saison moet aan een aantal typische kenmerken voldoen, waarbij een afwijking op maximum twee van deze kenmerken toegestaan is: bier van hoge gisting; minstens gedeeltelijk gebotteld op 75 cl; hergist op de fles; goudblond tot amber; licht tot gematigd in alcohol; sterker gehopt; sterk uitgegist en dus droog; afkomstig uit Henegouwen; en dorstlessend.
Dit koperblonde bier heeft fijne hoparoma’s en een uitgesproken droge bitterheid, wat het tot een buitengewone dorstlesser maakt. Er bestaat ook een biologische versie van dit bier, met een iets lager alcoholpercentage (5,5%).

Wolf 7 (7,4%) - Lupus, Aarschot

Het verhaal achter de brouwerij begint een 5-tal jaar geleden. De woorden van een gids van brouwerij Achouffe: “Bier brouwen is geen kunst, het is een ambacht” lieten Peter Van der Borght niet los en hij besloot zelf bier te brouwen. Met goede raad van de bier- en wijngilde ’t Alternatief uit Wolfsdonk, zelfstudie en heel veel oefenen op de 25 liter-amateurbrouwinstallatie in de garage in Begijnendijk, werden de brouwsels beter en beter en werden er contacten gelegd met mensen uit de brouwerijwereld. Brouwerij Lupus werd op 13 mei 2008 geboren.
In afwachting van een geschikt pand en een eigen brouwinstallatie werd er eerst bij Achilles en bij Het Anker gebrouwen. Daarna vond Lupus een onderkomen in Aarschot, werden de brouwinstallatie van Achilles en de oude installatie van De Graal overgekocht, en begon men eind vorig jaar te proefbrouwen in hun eigen brouwerij. Ook een degustatielokaal verbonden aan de brouwerij, behoren tot de plannen.
Wit Goud (8 %) - Hof Ten Dormaal, Tildonk

Brouwerij Hof Ten Dormaal in Tildonk bij Haacht is een werkende vierkantshoeve midden in de velden.  André Janssens, vroeger boekhouder, heeft zijn leven een paar jaar geleden een nieuwe wending gegeven door landbouwer te worden. Om zijn bedrijf nog rendabeler te maken besloot hij te “diversifiëren” door er ook een brouwerij te installeren. De eerste bieren die er uit de kookketel vloeiden waren de Amber en Blond, samen met een jaarlijks winterbier. Vorig jaar kwam er dan nog de Hof Ten Dormaal Donker bij.
André en zoon Dries brouwen wekelijks zo’n 1.500 liter, waarbij ecologie hoog in het vaandel wordt gedragen. Gerst, en binnenkort hopelijk ook een stuk van de hop, is van eigen teelt, en de energie voor het brouwproces wordt gehaald uit eigen gekweekt koolzaad.
Op 8 maart 2011 werd in de hoevebrouwerij het witloofbier “Wit Goud” voorgesteld. Vader en zoon Janssens konden hierbij op heel wat persbelangstelling rekenen. Wit Goud (of White Gold, want ongeveer 90% van de productie is bestemd voor de Amerikaanse markt) was eigenlijk al verkrijgbaar sinds vorige november onder de naam Winter 11, dat oorspronkelijk als een eenmalig Kerstbier op de markt werd gebracht, maar dat zo goed in de smaak viel dat besloten werd om het bier standaard in het gamma op te nemen. Winter 11 werd op die manier opnieuw gelanceerd onder de naam Wit Goud. Voor de productie van dit bier wordt een gedeelte van de bitterhop vervangen door de cichoreiwortel (de wortel van grondwitloof), waardoor een zeer unieke bitterheid gecreëerd wordt. Ook het witloof oogsten ze zelf.
Bière de Miel (8 %) - Dupont, Tourpes-Leuze

Brouwerij Dupont is gelegen in Tourpes (Leuze-en-Hainaut), in het centrum van westelijk Henegouwen. De huidige brouwerij, die opgericht is in 1950, is gelokaliseerd in een oude hoeve-brouwerij waarvan de roots teruggaan tot 1759. Sinds deze hoeve in 1920 gekocht werd door Alfred Dupont, is de brouwerij steeds een onafhankelijk familiebedrijf gebleven.
De brouwerij is gespecialiseerd in de produktie van hoge gistingsbieren met nagisting in de fles: Moinette, Moinette Brune, Saison Dupont, Avec Les Bons Voeux, Cervesia, maar brouwt ook een bier van lage gisting : Redor Pils.
Sinds 1990 wordt een deel van de productie gebrouwen onder een biologisch label. Hun biologische bieren zijn onder andere Biolégère, Bière de miel, Moinette biologique en Saison biologique.
La Vieille Salme (8,3 %) - Val Dieu, Aubel

De opdrachtgevers voor dit bier zijn vader en zoon Léon en André Detrembleur uit het dorpje Vielsalm in de Ardennen, waar ze een drankenhandel uitbaten. Léon was eerst vrachtwagenchauffeur voor de brouwerij van Jupille, maar richtte in 1970 zijn eigen onderneming op. De mijlpaal in het bedrijf is de productie van een eigen bier, dat in de jaren tachtig wordt geïntroduceerd. De productie van het bier heeft sinds jaar en dag haar tradities in Vielsalm. Al aan het eind van de 16e eeuw, was een zekere Antoine de Bellevaux brouwer van het bier. In 1595 bezat Pierre Gillet, burgemeester van Vieille Salme (zo werd Vielsalm vroeger genoemd), een brouwketel waarin hij het bier produceerde. Aan het begin van de 20e eeuw hebben verschillende brouwers het recept in bezit gehad totdat in 1980 Detrembleur eigenaar werd.
La Vieille Salme wordt dan eerst gebrouwen door Achouffe. Na de overname van Achouffe door Duvel-Moortgat, ging de productie over naar de brouwerij Val Dieu die instaat voor de flessenversie. Het vatenbier komt van brouwerij Les 3 Fourquets. In 2006 kwam het bier L’Amélie, op basis van het streekfruit, de bosbes op de markt. Nadien volgde nog het bruinbier L’Aurore.
Gulden Delle (8,5 %) - De Vlier, Holsbeek

Hoewel De Vlier een zeer jonge brouwerij is, heeft Marc Andries al behoorlijk wat ervaring achter de kiezen. Hij studeerde af als ingenieur in de scheikundige en landbouwindustrieën, en ging eerst aan de slag bij Meura, in België de grootste producent van materiaal voor de brouwerijindustrie, waar hij onderzoek verrichte naar gistingssystemen. Nadien begon Marc een loopbaan uit te bouwen bij de brouwerijen zelf. Eerst in Achouffe, dan bij brouwerij Haacht waar hij de leiding kreeg over de bottelarij. Marc werd benaderd door Liefmans, maar de brouwerij ging vroegtijdig failliet. De droom om een eigen brouwerij op te richten, kwam toen in een stroomversnelling. Brouwerij De Vlier werd op 10 maart 2008 boven de doopvont gehouden. Als locatie werd een leegstaand gebouw in het centrum van de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo gevonden. In april 2008 werd de brouwinstallatie aangekocht in Canada, begin juli werd het eerste bier reeds op grote schaal gebrouwen. In het najaar van 2009 verhuisde de brouwerij van Kessel-Lo naar het Hagelandse Holsbeek waar ruimte werd gevonden voor de brouwerij, een ruim proeflokaal en een terras.
Gulden Delle is een van hun nieuwste bieren, en wordt door de brouwerij geprofileerd als zomers aperitiefbier. Het bier is zoetzurig door een complex gistingsproces. Voor de hergisting op fles werd namelijk zelfgemaakte vlierbloesemsiroop gebruikt, die het bier een speciaal aroma en fruitige smaak geeft.  Om het lichtzure karakter te bekomen die de fruitigheid van het bier mooi omkadert, werd gebruik gemaakt van een milde melkzuurvergisting.

Chimay Bleue (9 %) - Brasserir de l’Abbaye N.D. de Scourmont, Forges-lez-Chimay

Sinds 1862 leggen de Cisterciënzermonniken van Chimay zich toe op de productie van bier en kaas om in hun eigen levensonderhoud te voorzien en werkgelegenheid te bieden in eigen streek.
Cisterciënzers zijn een aftakking van de Benedictijnenorde, die de regel van de Heilige Benedictus zeer strikt naleven. Ze worden Trappisten genoemd naar de eerste abdij die deze observantie volgde, La Trappe in Normandië. In België zijn er zes trappistenabdijen waar ook bier gebrouwen wordt: Westmalle, Rochefort, Westvleteren, Orval, Chimay en Achel. In Nederland is een zevende abdij, La Trappe. Het bier trappist is geen bierstijl, maar een aanduiding van de herkomst; ze zijn herkenbaar aan het officiële logo. Om dit te krijgen, moet het product aan een aantal voorwaarden voldoen: het moet binnen de muren van een trappistenabdij gebrouwen worden; het moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap vervaardigd zijn; en het grootste deel van de winst moet aan sociale werken besteed worden.
De donkere Chimay Bleue is een krachtig en complex bier met een boeket van fijne kruiden en een vleugje karamel, terwijl in de nasmaak een aangename toets van geroosterde mout waar te nemen is. Het bier wordt ook in 75 cl-flessen op de markt gebracht en heet dan “Grande Réserve”.